Atlantinsilta | Jätkäsaaren uudessa sillassa näkyy YIT:n ja Steelhousen kädenjälki
Jätkäsaaren uudessa sillassa näkyy YIT:n ja Steelhousen kädenjälki

Jätkäsaareen rakennettu komea Atlantinsilta avattiin liikenteelle toukokuussa. Helsingin kaupungin rakennuttama, noin sata metriä pitkä silta palvelee sekä alueen asukkaita, että Länsiterminaaliin saapuvia matkustajia, ja sillä kulkee niin kevyt liikenne, raitiovaunut kuin ajoneuvotkin.

Siltahankkeen urakoitsijana toimi YIT Suomi Oy, sillan suunnitteli WSP ja siltaa ympäröivien alueiden ja rakenteiden suunnittelusta vastasi Ramboll. Steelhouse toimitti siltaurakkaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuja, viimeisteltyjä teräsrakenteita. Steelhousen toimitus sisälsi suunnittelua, konepajavalmistusta sekä asennustoimintaa olosuhteiltaan haastavaan rakennuskohteeseen.

YIT projektipäällikkö Jarno Ylönen kertoo, että merellinen, kuluttava ympäristö vaati käytettävän hyvin kestäviä materiaaleja ja pintakäsittelyratkaisuja, jotka ovat Steelhouselle tuttuja juttuja. ”Selätimme haasteet läheisellä yhteistyöllä lopputilaajan suunnittelun sekä Steelhousen kanssa, lopputuloksena valmistui todella näyttävä ja kohteeseen erinomaisen hyvin sopiva kokonaisuus”, Ylönen toteaa.

Atlantinsillan rakentaminen oli massiivinen hanke, johon tarvittiin muun muassa huomattavan paljon pohjarakentamista ja tukipaalutusta. Vesistösillan rakentaminen edellytti vedenalaisia sukellus-, kaivuu- ja betonointitöitä, ja kokonaisuutena tiivisaikatauluinen urakka vaati monipuolista osaamista ja eri toimijoiden välistä tiivistä yhteistyötä.

Hankkeen lopputulos on upean visuaalinen silta, jonka erikoisuutena on esimerkiksi kiiltävällä, ruostumattomalla teräksellä koteloidut V-muotoiset pilarit sekä massiivinen pinnakaide. Rannan tukimuureissa on valkobetoniset kuorielementit, joiden aallokkoa muistuttava muotokieli koristaa sillan ympäristön. Visuaalisuuden viimeistelee sillan pilareihin, reunapalkkeihin ja kaiteisiin kohdistettu erikoisvalaistus.